27.02.2010 г.

Кои сте вие?


Става ми неприятно и ми изглежда непрофесионално, когато посетя сайт, разгледам го, нещо ме впечатли и когато потърся кой го прави ("издава"), не намирам НИЩО. Напоследък и във Фейсбук се появиха разни групи, страници и подобни, на които не се изписва създателят. Разбира се това не е особено важно във Фейсбук, където всеки може да си направи група или страница. Но все пак не ми се струва нормално във виртуалния свят на огромното количество информация, както възприемам интернет пространството, точно там, където
трябва да има инфо и същевременно, където можеш да си измислен от глава до пети, да липсва име. Просто няма никой.
Ето сега попаднах на webcafe.bg, започнах да чета, видях, че дори всеки един може да бъде автор, но когато потърсих КОЙ го прави този сайт - няма НИЩО. Оставили една форма за попълване и за пращане на авторски текстове - да си чешеш авторското чувство и самолюбието, че те публикуват, барабар със снимката ти, а за тях - НИЩО!
Сайтът viewsofia.com, който стана доста популярен и къде ли не попадам на негови почитатели, пак е кажи-речи анонимен. "Кажи-речи", защото те поне са оставили адрес и телефони в "контакти". Да, добре, но пак без имена. Значи не e анонимен, а безименен! Статиите също се подписват общо, от сайта.
Мястото, озаглавено "Белла Донна -... ", което е сайт и същевременно събира почитатели във Фейсбук (вече над 300) отново е безименно. Отново имена няма.
И това са само последните, за които се сещам, иначе са доста повече.
Ама защо така?
Какво ни се спестява по този начин? Явно нещо искат да ни спестят. Може би са някакви неприятни хора, които освен това са известни и не биха искали да разберем, че са точно те?
Или пък са хора с ниско самочувствие? Или такива, които се издирват от тайните служби? Или най-обикновени простаци, които изненадващо и за самите тях, съвсем случайно са постигнали успех с този си сайт и не искат да развалят впечатлението? Или може би просто не знаят, че съществува практика да си сложиш името, когато правиш нещо.
Не разбирам.
Един аватар ако сложат, пак е нещо. При това отново няма да ги знаем и в крайна сметка мястото ще си бъде безименно, но когато потърся име - ще получа - поне някакво. Може имената да са като индианските - Кучи гъз, примерно...

...или ето така, подписвам се -
Божа Кравичка



2 коментара:

  1. И аз не приемам анонимността. Доскоро влизах в безсмислени полемики с анонимните. Оказа се, че те си имат сериозни причини. Е, уважавам ги (причините), но никога няма да свикна...

    ОтговорИзтриване
  2. Да, сигурно си имат сериозни причини,но въпреки това е неприятно!

    ОтговорИзтриване