18.02.2010 г.

Който не е бил агент на ДС - нищо не струва

Петко Бочаров (на 91 г.) бил 36 години сътрудник на ДС! Това беше новината вчера. Още проверени и още един списък с агенти. Поредният, може би не последният.
Става ми изключително безинтересно вече. Не може през няколко месеца да излиза списък с доносници, понеже ние това вече го знаем. Вече не ни е интересно. Всеки, който е заемал/заема отговорен пост или е коментирал, коментира и сега от отговорно място (напр.кореспондент), на отговорно ниво (имал е своя колонка, рубрика или минути ефир) и думите му са излизали в публичното пространство, почти 100% сигурно, че е бил агент.

Започва обаче да става освен безинтересно и неприятно. Защото познавам двама души, които също се свързаха с медиите и които с гордост обявяваха принадлежността си към двете букви ДС. За радост вече не се срещам с тях и не зная, дали продължават да го правят, но този факт още преди доста време ме наведе на мисълта, че се превръща вече в чест да присъстваш в списъка на разкритите агентури и партизанските имена и който го няма там, просто нищо не струва - някакъв си обикновен журналист или случайно издигнал се кадър.
Сигурно ръководещите медии и медийни отдели, футболни клубове и разни подобни хора тръпнат от нетърпение да излезе списъка с техните имена, че да продължат да живеят спокойно и с чест.
Сигурно затова и списъкът с Петко Бочаров излезе сега - човекът е на преклонна възраст, все пак, и можеше да си остане непочетен.
Интерсеното за мен е да излезе списък с онези, които не са били агенти. Така с един замах ще решим всичко по темата и повече няма да се занимаваме. А вместо младите журналисти да упражняват перата си върху оформяне на новина за поредните агентури, могат да трупат опит в писането на по-сложни статии, отговаряйки на въпроса как един НЕагент на ДС се е издигнал в кариерата. Как наистина? И после биха могли да го свържат чрез плавен преход с отговора на същия въпрос, но за днешно време...

Няма коментари:

Публикуване на коментар