11.03.2020 г.

Трябват ми дезинфектанти против стрес! Имам недостиг на радост!

Мащабната акция "корона вирус"!
Може би щеше да е разумно, ако информационните сайтове си бяха създали отделна секция "корона вирус" и само в нея да публикуват съобщенията за ситуацията. Шаблонният израз "облъчват ни с гадни новини" не напразно е станал шаблонен. Дали след всяко зло някой прави статистика колко са психологически засегнатите, колко са преживели стрес и какви са последствията. Кой измерва стреса? Една от препоръчваните мерки при земетресение е хората да не се паникьосват, защото винаги има ранени и дори починали само от паниката и обзелия ги страх.
Поредната фалшива грижа за хората се разиграва и в момента. 
В Иран били препили с алкохол и някои си загубили зрението. На мен пък ми се изостриха сетивата. Започнах да виждам по-добре. 
Има недостиг на радост, защото нито едно управление не желае хората да са щастливи. Вкоренената подтиснатост е по-изгодна за манипулация.
Има излишък на пари. И винаги - излишък на глад за пари. В крайна сметка - да, парите са виновни. Парите предават и разпространяват вируси, парите затварят граници, парите предизвикват атаките. С бомби, с вируси, с паника, а най-често - с информация. Информацията е онзи полезен инструмент, с който може да се бръкне директно в раната, да се позачисти, ако е необходимо, да се успокои, когато трябва и отново да се жегне, щом се наложи.
Получи се и нещо интересно. Дали под психологически натиск или защото почувстваха подходяща напрегнатата ситуация, хората масово решиха да се изповядат. Споделиха проблемите си като цяло и въобще - не си намират работа, не ги харесват, не ги оценяват, не ги уведомяват... И това, за жалост, е точно така. Абсолютно точно. Свидетел съм на безпринципни компании и фирми, които уж търсят да наемат хора на работа и дори са си пуснали обява за това, но за които хората нямат никаква стойност. Дори подозирам, че създателите/шефовете на тези компании /компании ли???/ не се припознават дори за секунда в нито един човек от останалите и възприемат себе си като друг вид. 
Безотговорността, която царува в безвирусно време, ще се превърне ли в отговорност през време на епидемии и бедствия? Човекът, който не ви брои за човек, когато кандидатствате по негова обява за работа и не счита за необходимо да ви отговори, дори само с два реда имейл или два реда съобщение като отговор на вашето съобщение, ще се превърне ли в човек, който ще ви подаде ръка във време на епидемия или бедствие?
А когато бурята отмине и ехото заглъхва, ще заглъхнат ли последиците от страха и стреса, от непрестанното облъчване с гадните новини? Просто си отбележете. Още докато ехото заглъхва, вече ще имаме нова голяма новина, която може би ще е разумно да се постави под карантина в отделна секция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар