23.04.2020 г.

Мечката и дърварят първо действие

Приказката за мечката и лошата дума нямаше да съществува, ако дърварят така беше замахнал с брадвата, че не просто да остави рана на мечката, а да я посече. Ей там, между дърветата. И край - няма мечка! Мечката щеше да е умряла и нямаше да се появява в трето действие да обяснява как раната й била заздравяла, ама думата за лошия й дъх още я изгаря отвътре. 
С това искам да визуализирам, понеже напоследък всичко се визуализира по най-креативен начин, убеждението си, че действията са важни много повече от думите, говоренето не е действие, дори в ситуации, когато отсрещната страна се чувства обидена, дискриминирана, наранена и т.н. В крайна сметка, да, с помощта на думи, можеш да сториш зло и да причиниш страдание, но крайно зло и крайно страдание можеш да причиниш единствено с действията си.
И в този ред на мисли, тъй като един авторитет си е нещо крайно - или го имаш, или го нямаш, той се гради с действия, а не с думи. Не е достатъчно да кажеш, че си професионалист, нужно е да го докажеш с действията си.
За мен е нормално една институция също да иска да бъде професионалист. И ако си институция и с дейността си вдъхваш респект и будиш уважение, накрая си създаваш авторитет и, така да се каже, вече си един професионалист в очите на хората. Когато им потрябват твоите услуги, те се обръщат към теб като към институция с авторитет и като към професионалист - с очакването да направиш онова, което е адекватно и работещо. И ако го направиш, ако отговориш на очакването, с времето печелиш все повече доверие. Като се направи социологическо проучване за доверието в институциите, например, /разбира се, от агенция за социологически проучвания, която също си е изградила авторитет с действия/, ти, гореспоменатата институция, се нареждаш на челните места. И дори някой да каже, че имаш лош дъх, щото му е злобно и иска да те засегне, действията са си действия. И никой не може да ти ги отнеме, както пее Емил Димитров по друг повод.
И освен това - на крива ракета космосът й е крив. Поговорката има разнообразни варианти, както знаем, но едно и също иска да ни каже - като не ставаш, не ставаш, та дори да ти се получава говоренето, в което обвиняваш целия космос. Колкото и да ставаш в думите, поговорката засяга действията - а в тях не ставаш.
Това цялото писане го направих, защото ми липсват действия, които да вдъхват доверие.




Няма коментари:

Публикуване на коментар